5 Dolog Amit Nem Tudott A Bluetooth Low Energy-ről

Mi a Bluetooth Low Energy?

A Bluetooth Low Energy (vagy más néven Bluetooth LE, BLE vagy Bluetooth Smart) egy kiemelkedően alacsony fogyasztású hálózati protokoll – erről is kapta a nevét. Kifejezetten az okoseszközök piacára tervezték, így többnyire az okostelefonokhoz kapcsolódó vezetéknélküli perifériákban (óra, headset) alkalmazzák. Emellett ideális számos kis helyigényű és szűk költségkeretet igénylő eszköz fejlesztéséhez.

Olyan lehetőségek rejlenek benne, amelyekről talán kevesen tudnak. A szabványokért és engedélyeztetésért felelős, 28 000 taggal rendelkező Bluetooth Special Interest Group-nak köszönhetően ezek köre egyre inkább bővül.

Összefoglalónk segít megérteni a Bluetooth ezen verziójában rejlő lehetőségeket.

Íme itt van 5 meglepő tény a BLE-vel kapcsolatban:

1. Meglepő hatótávra képes

Még mindig gyakran gondolják, hogy a Bluetooth-t egy kis hatótávolságban kommunikáló protokoll, ami nagyjából arra jó, hogy egy laptop-vezetéknélküli egér távolságban biztosítsa az adatátvitelt. De Bluetooth Smart alkalmazásával a gyártók képesek moduljaikkal több, mint háromszáz méteres távolságra is adatokat továbbítani. A 2016-os új verzió pedig már ennek a négyszeresére is képes!

2. Biztonságos, akár egy páncélszekrény

A Bluetooth Smart a már bizonyított 128-bites Advanced Encryption Standard (AES) kódolás információit használja, így gyakorlatilag feltörhetetlen. Az új, Biztonságos Kapcsolatok nevű párosítási modell segít megelőzni az adatlopásos támadásokat. A Bluetooth Smart ezen funkciója azt is megakadályozza, hogy az eszközt egy bizonyos időintervallumon túl követni lehessen – mindezt úgy, hogy a címét rendszeres időközönként cserélgeti.

3. Lehetővé teszi a gyártók közötti együttműködést

Biztosítani az együttműködést a különböző alkalmazási rétegeken - ez mindig is kiemelten fontos volt a Bluetooth SIG (Bluetooth Special Interest Group) számára. Ezért veheti le vakon bármelyik Bluetooth headset-et az áruház polcáról anélkül, hogy eltöprengne rajta, vajon működni fog-e a telefonjával. Ez a megközelítés biztosítja, hogy egy adott termékkategórián belül az eszközök képesek legyenek egymással kommunikálni és együttműködni. Ez az ügyfelek és a gyártók számára is előnyös, és lehetővé teszi a Bluetooth ökoszisztéma gyors növekedését.

4. Decentralizált hálózatban is működik

Más protokolloknál, ha egy hub kiesik, az egész hálózat működésképtelenné válik. A dual-mode topológiának köszönhetően a slave eszközök is képesek master módban működni, így egy korábbi master kiesése sem bénítja meg a hálózatot.Ennek egy már fejlesztés alatt álló változata a Bluetooth Mesh, amiben ha egy központi egység működésképtelenné válik, egy másik hub át tudja venni a helyét. Ez a megoldás többe között az egyre népszerűbb okos otthonokban (Smart Home) alkalmazható. 

5. Jeladókkal kommunikál

Egyike a csak a Bluetooth által biztosított, rendkívül hasznos funkcióknak. Említettük ugye, hogy a Bluetooth Low Energy rendkívül biztonságos, gondolunk itt a különböző fejlett titkosításokra és a párosítási folyamatra. Bizonyos alkalmazások esetében, (pl. egy hirdetésnél, amikor a látogatók az üzletben promóciós üzenetet kapnak az okostelefonjukra) azonban ez körülményessé vagy egyenesen használhatatlanná tenné a protokollt. Ezért egy beacon eszközzel (jeladó) és a telefonra töltött alkalmazással engedélykérés nélkül is fogadhat olyan hasznos információkat, mint hogy hol hagyta az autóját a parkolóban, vagy mely üzletek tartanak leárazást. A biztonság itt a parancsok korlátozásával biztosított. 

Még több Bluetooth?

Az IoT mozgatórugói - Vezetéknélküli hálózatok

Vissza

Speciális akciók
GW Instek 20%-os akció
Bővebben
DraftSight - 2D vázlatkészítő és 3D tervezőszoftver
Bővebben
Altium Designer az új cégeknek!
Bővebben
Hírek
Izgalmas újításokat hozott az Altium 20-as verziója
Bővebben
Megjelent a SOLIDWORKS 2020
Bővebben
Megjelent az Altium Designer 19.1
Bővebben