5 Dolog Amit Nem Tudott A Bluetooth Low Energy-ről

Azt talán a legtöbben már tudják, hogy a Bluetooth Low Energy (/BLE vagy Bluetooth Smart) egy kiemelkedően alacsony fogyasztású protokoll – erről is kapta a nevét.

Viszont olyan lehetőségek rejlenek benne, amelyekről talán kevesen tudnak. A szabványokért és engedélyeztetésért felelős, 28 000 taggal rendelkező Bluetooth Special Interest Group-nak köszönhetően ezek köre egyre inkább bővül.

Összefoglalónk segít megérteni a Bluetooth különböző verziói közti különbséget, és most végre tisztán láthat az alkalmazásokkal és lehetőségekkel kapcsolatban.

 

1. Meglepő hatótávra képes
 
Még mindig gyakran gondolják, hogy a Bluetooth-t egy kis hatótávolságban kommunikáló protokoll, ami nagyjából arra jó, hogy egy laptop-vezetéknélküli egér távolságban biztosítsa az adatátvitelt. De Bluetooth Smart alkalmazásával a gyártók képesek moduljaikkal több, mint háromszáz méteres távolságra is adatokat továbbítani. A 2016-os új verzió pedig már ennek a négyszeresére is képes!
 

2. Biztonságos, akár egy páncélszekrény
 
A Bluetooth Smart a már bizonyított 128-bites Advanced Encryption Standard (AES) kódolás információit használja, így gyakorlatilag feltörhetetlen. Az új, Biztonságos Kapcsolatok nevű párosítási modell segít megelőzni az adatlopásos támadásokat. A Bluetooth Smart ezen funkciója azt is megakadályozza, hogy az eszközt egy bizonyos időintervallumon túl követni lehessen – mindezt úgy, hogy a címét rendszeres időközönként cserélgeti.
 

3. Lehetővé teszi a gyártók közötti együttműködést
 
Biztosítani az együttműködést a különböző alkalmazási rétegeken - ez mindig is kiemelten fontos volt a Bluetooth SIG (Bluetooth Special Interest Group) számára. Ezért veheti le vakon bármelyik Bluetooth headset-et az áruház polcáról anélkül, hogy eltöprengne rajta, vajon működni fog-e a telefonjával. Ez a megközelítés biztosítja, hogy egy adott termékkategórián belül az eszközök képesek legyenek egymással kommunikálni és együttműködni. Ez az ügyfelek és a gyártók számára is előnyös, és lehetővé teszi a Bluetooth ökoszisztéma gyors növekedését.
 

4. Decentralizált hálózatban is működik
 
Más protokolloknál, ha egy hub kiesik, az egész hálózat működésképtelenné válik. A dual-mode topológiának köszönhetően a slave eszközök is képesek master módban működni, így egy korábbi master kiesése sem bénítja meg a hálózatot.

Ennek egy már fejlesztés alatt álló változata a Bluetooth Mesh, amiben ha egy központi egység működésképtelenné válik, egy másik hub át tudja venni a helyét. Ez a megoldás többe között az egyre népszerűbb okos otthonokban (Smart Home) alkalmazható. 

5. Jeladókkal kommunikál
 
Egyike a csak a Bluetooth által biztosított, rendkívül hasznos funkcióknak. Említettük ugye, hogy a Bluetooth Low Energy rendkívül biztonságos, gondolunk itt a különböző fejlett titkosításokra és a párosítási folyamatra. Bizonyos alkalmazások esetében, (pl. egy hirdetésnél, amikor a látogatók az üzletben promóciós üzenetet kapnak az okostelefonjukra) azonban ez körülményessé vagy egyenesen használhatatlanná tenné a protokollt.

Ezért egy beacon eszközzel (jeladó) és a telefonra töltött alkalmazással engedélykérés nélkül is fogadhat olyan hasznos információkat, mint hogy hol hagyta az autóját a parkolóban, vagy mely üzletek tartanak leárazást. A biztonság itt a parancsok korlátozásával biztosított. 

 Mindent a BLE-ről eBook

Tanulni, fejlődni szeretne és érdeklik a legújabb technológiák?

Kövessen minket az Innovációs Platformon és iratkozzon fel havi összefoglalónkra!

Vissza

Speciális akciók
Altium Vault Próbalehetőség
Bővebben
Altium Designer az új cégeknek!
Bővebben
Hírek
Ingyenes szakmai rendezvény júniusban
Bővebben
Itt a Bluetooth 5 | Silicon Labs
Bővebben
Mi van egy vezetéknélküli okoslámpában?
Bővebben