5 Dolog Amit Nem Tudott A Bluetooth Low Energy-ről

Azt talán a legtöbben már tudják, hogy a Bluetooth Low Energy (/BLE vagy Bluetooth Smart) egy kiemelkedően alacsony fogyasztású protokoll – erről is kapta a nevét.

Viszont olyan lehetőségek rejlenek benne, amelyekről talán kevesen tudnak. A szabványokért és engedélyeztetésért felelős, 28 000 taggal rendelkező Bluetooth Special Interest Group-nak köszönhetően ezek köre egyre inkább bővül.

Összefoglalónk segít megérteni a Bluetooth különböző verziói közti különbséget, és most végre tisztán láthat az alkalmazásokkal és lehetőségekkel kapcsolatban.

 

1. Meglepő hatótávra képes
 
Még mindig gyakran gondolják, hogy a Bluetooth-t egy kis hatótávolságban kommunikáló protokoll, ami nagyjából arra jó, hogy egy laptop-vezetéknélküli egér távolságban biztosítsa az adatátvitelt. De Bluetooth Smart alkalmazásával a gyártók képesek moduljaikkal több, mint háromszáz méteres távolságra is adatokat továbbítani. A 2016-os új verzió pedig már ennek a négyszeresére is képes!
 

2. Biztonságos, akár egy páncélszekrény
 
A Bluetooth Smart a már bizonyított 128-bites Advanced Encryption Standard (AES) kódolás információit használja, így gyakorlatilag feltörhetetlen. Az új, Biztonságos Kapcsolatok nevű párosítási modell segít megelőzni az adatlopásos támadásokat. A Bluetooth Smart ezen funkciója azt is megakadályozza, hogy az eszközt egy bizonyos időintervallumon túl követni lehessen – mindezt úgy, hogy a címét rendszeres időközönként cserélgeti.
 

3. Lehetővé teszi a gyártók közötti együttműködést
 
Biztosítani az együttműködést a különböző alkalmazási rétegeken - ez mindig is kiemelten fontos volt a Bluetooth SIG (Bluetooth Special Interest Group) számára. Ezért veheti le vakon bármelyik Bluetooth headset-et az áruház polcáról anélkül, hogy eltöprengne rajta, vajon működni fog-e a telefonjával. Ez a megközelítés biztosítja, hogy egy adott termékkategórián belül az eszközök képesek legyenek egymással kommunikálni és együttműködni. Ez az ügyfelek és a gyártók számára is előnyös, és lehetővé teszi a Bluetooth ökoszisztéma gyors növekedését.
 

4. Decentralizált hálózatban is működik
 
Más protokolloknál, ha egy hub kiesik, az egész hálózat működésképtelenné válik. A dual-mode topológiának köszönhetően a slave eszközök is képesek master módban működni, így egy korábbi master kiesése sem bénítja meg a hálózatot.

Ennek egy már fejlesztés alatt álló változata a Bluetooth Mesh, amiben ha egy központi egység működésképtelenné válik, egy másik hub át tudja venni a helyét. Ez a megoldás többe között az egyre népszerűbb okos otthonokban (Smart Home) alkalmazható. 

5. Jeladókkal kommunikál
 
Egyike a csak a Bluetooth által biztosított, rendkívül hasznos funkcióknak. Említettük ugye, hogy a Bluetooth Low Energy rendkívül biztonságos, gondolunk itt a különböző fejlett titkosításokra és a párosítási folyamatra. Bizonyos alkalmazások esetében, (pl. egy hirdetésnél, amikor a látogatók az üzletben promóciós üzenetet kapnak az okostelefonjukra) azonban ez körülményessé vagy egyenesen használhatatlanná tenné a protokollt.

Ezért egy beacon eszközzel (jeladó) és a telefonra töltött alkalmazással engedélykérés nélkül is fogadhat olyan hasznos információkat, mint hogy hol hagyta az autóját a parkolóban, vagy mely üzletek tartanak leárazást. A biztonság itt a parancsok korlátozásával biztosított. 

 Mindent a BLE-ről eBook

Tanulni, fejlődni szeretne és érdeklik a legújabb technológiák?

Kövessen minket itt: Innovációs Platform

Vissza

Speciális akciók
Altium Vault Próbalehetőség
Bővebben
Altium Designer az új cégeknek!
Bővebben
Hírek
Megjelent az Altium Designer 18
Bővebben
A Neoway M2M moduljaival bővült kínálatunk
Bővebben
ARM ULINKplus debugger
Bővebben