Beágyazott rendszerek a negyedik ipari forradalomban

Az utóbbi időben sokat gondolkoztunk azon, hogy miként tudnánk összekapcsolni megoldásainkat azokkal a technológiai irányokkal, amelyeket jelenleg a piacon látunk - ilyen a beágyazott eszközök piacának változása.

Ezért indítottunk el Innovációs Platform aloldalunkat és ezért publikálunk folyamatosan a Computer Controls Blogon.

Korábban a beágyazott technológia a kompakt, mindent egy egységben magukba foglaló eszközökről szólt, amelyek hordozhatók, mobilak voltak. Napjainkban azonban az embedded vision ennél sokkal többet kísérel meg: tisztázni, hogy a gépi látás (machine vision vagy MV) milyen szerepet képes játszani a 4. ipari forradalomban (Industry 4.0).

Mi az a Machine vision?

Olyan technológia, amely a képalkotó eljárásoknak köszönhetően alkalmas automatizált irányítási és tesztelési feladatokra.

Például, amikor a gépek közötti kommunikáció (machine-to-machine vagy M2M) olyan szintre jut , hogy egy kamera segítségével leolvasott képi információk alapján (méret, súly, szín) egyedi termékek automatikus gyártása történik.

Külön beszélhetünk számítógépes látásról (computer vision), amikor a számítógép az emberi látás egyes funkcióit megvalósítva képelemzést végez.

Machine Vision

Embedded vision= embedded systems + computer vision

Ez természetesen az automatizálási technológiákra is nagy hatással van, ahogy a beágyazott rendszerek az okos gyáraknak intelligens, önállóan cselekvő részeivé válnak. Aktívan kommunikálnak a hálózattal és felismerik, hol van szükség a mérési eredményekre, ami a hálózatok változásával is jár: a korábbi piramis modell szigorúan hierarchikus szintjei egy end-to-end IT struktúrává alakulnak át.

A beágyazott rendszerek fő alkalmazási területei:

1. Ipar

mondhatjuk úgy is, hogy ez a fő piac. A beágyazott rendszerek különösen nagy szerepet kapnak a robotikában, de az autógyártásban is jelentős az arányuk.

2. Gyógyászat

a gépi látás a beágyazott rendszerek alkalmazásával a kórházak számára is rendkívül fontos: kamerák, valamint szenzoros megfigyelő rendszerek kialakítása révén segíthet a gyógyszeradagolásban és az előírt kezelések betartásában.

3. Biztonságtechnika

az intelligens kamerarendszerek az olyan forgalmas helyeken, mint a repterek és pályaudvarok, gyors és megbízható védelmi rendszerként szolgálnak - nem csak gyűjtik és továbbítják a megfelelő információt, de szükség esetén segítséget is képesek hívni.

A jelenlegi trendek szerint egyre nagyobb az igény az olyan rendszerekre, amelyek könnyedén integrálhatók a jövő okos gyáraiba. Cégünk kiemelt hangsúlyt fektet a jövő technológiáinak minél mélyebb megismerésébe, hogy a hazai piacon is hasznos információt és támogatást tudjunk nyújtani termékeink mellett.

Elindítottuk angol nyelvű Embedded aloldalunkat, ahol egy infografikán keresztül áttekintést kaphat arról a piacról, amely 2020-ra becslések szerint eléri a 214 milliárd dollárt. Emellett olvashat vezető gyártóinkról és megismerheti az általunk forgalmazott termékeiket.

Az IoT mozgatórugói - Vezetéknélküli hálózatok

Vissza

Speciális akciók
GW Instek 20%-os akció
Bővebben
DraftSight - 2D vázlatkészítő és 3D tervezőszoftver
Bővebben
Altium Designer az új cégeknek!
Bővebben
Hírek
Izgalmas újításokat hozott az Altium 20-as verziója
Bővebben
Megjelent a SOLIDWORKS 2020
Bővebben
Megjelent az Altium Designer 19.1
Bővebben