Amire mindenki várt - itt a Bluetooth Mesh

Introducing Bluetooth Mesh Networking from Bluetooth SIG on Vimeo.

A Bluetooth Special Interest Group (SIG) bejelentette a legújabb, mesh topológiát támogató szabványt, amellyel lehetővé válik a many-to-many (m:m) kommunikáció. 

A mesh egy olyan hálózat, ahol minden nod képes küldeni és fogadni is az adatokat, így folyamatosan együttműködnek egymással.

Hogy ez miért jó?

Képzelje csak el: a point-to-point kommunikáció lehetővé teszi, hogy a mobiljával felkapcsoljon egy villanykörtét – kivéve, ha kívül esik a hatótávon. De a mesh topológia esetén más okos eszközök képesek továbbítani az üzenetet, amíg el nem ér az adott villanykörtéhez. Akár több ezer eszköz képes így kapcsolódni és kommunikálni egymással.

Korábban a BLE point-to-point vagy csillag topológiát használt, ezáltal biztosította különböző eszközök párosítását (pairing) illetve a beaconing alkalmazásokat. A mesh most lehetővé teszi, hogy a fejlesztők az az IoT megoldások sokkal szélesebb portfoliójából válogassanak. 

Egy ilyen komplex rendszer esetén kritikus annak zökkenőmentes és megbízható működése. A Bluetooth mesh hálózatok peer-to-peer és többsávos kommunikációval biztosítják az üzenetek zavartalan áramlását. 

A fentiekből is látszik, hogy a mesh leginkább azokhoz az alkalmazásokhoz ideális, ahol jelentős multicast (tehát párhuzamosan több célpont) forgalom bonyolódik.

Sajnos nem tudni, hogy a meglévő Bluetooth eszközök mikor kapnak – vagy kapnak-e egyáltalán – Bluetooth mesh támogatást. A Bluetooth 4.0 és 5.0 kompatibilis eszközökhöz viszont már hozzá lehet adni a mesh-t. Azonban ennek módja az adott gyártótól függ.

Partnerünk, a Silicon Labs mesh oldalán minden szükséges információt megtalál.

A jelenleg a piacon lévő okostelefonok szintén nem tartalmaznak natív mesh támogatást.

A Silicon Labs ezért saját mobil alkalmazásokat és stack könyvtárakat kínál termékeihez. 

A Bluetooth a fogyasztók körében népszerű és ismert technológia, ezért alkalmazásával termékének piaci előnyt szerezhet. 

Vegye fel velünk a kapcsolatot és sokszorozzuk meg együtt következő vezetéknélküli fejlesztésének sikerét:

1. Kérje szakértőink tanácsát, vagy töltse le ingyenes útmutatóinkat.

BLE Guidebook

2. Segítségre van szüksége a kódírásban? Mi itt vagyunk!

3. Maradjunk kapcsolatban: kövesse Linkedin oldalunkat és iratkozzon fel havi összefoglalónkra.

Vissza

Speciális akciók
GW Instek 20%-os akció
Bővebben
DraftSight - 2D vázlatkészítő és 3D tervezőszoftver
Bővebben
Altium Designer az új cégeknek!
Bővebben
Hírek
Izgalmas újításokat hozott az Altium 20-as verziója
Bővebben
Megjelent a SOLIDWORKS 2020
Bővebben
Megjelent az Altium Designer 19.1
Bővebben