Amire mindenki várt - itt a Bluetooth Mesh

Introducing Bluetooth Mesh Networking from Bluetooth SIG on Vimeo.

A Bluetooth Special Interest Group (SIG) bejelentette a legújabb, mesh topológiát támogató szabványt, amellyel lehetővé válik a many-to-many (m:m) kommunikáció. 

A mesh egy olyan hálózat, ahol minden nod képes küldeni és fogadni is az adatokat, így folyamatosan együttműködnek egymással.

Hogy ez miért jó?

Képzelje csak el: a point-to-point kommunikáció lehetővé teszi, hogy a mobiljával felkapcsoljon egy villanykörtét – kivéve, ha kívül esik a hatótávon. De a mesh topológia esetén más okos eszközök képesek továbbítani az üzenetet, amíg el nem ér az adott villanykörtéhez. Akár több ezer eszköz képes így kapcsolódni és kommunikálni egymással.

Korábban a BLE point-to-point vagy csillag topológiát használt, ezáltal biztosította különböző eszközök párosítását (pairing) illetve a beaconing alkalmazásokat. A mesh most lehetővé teszi, hogy a fejlesztők az az IoT megoldások sokkal szélesebb portfoliójából válogassanak. 

Egy ilyen komplex rendszer esetén kritikus annak zökkenőmentes és megbízható működése. A Bluetooth mesh hálózatok peer-to-peer és többsávos kommunikációval biztosítják az üzenetek zavartalan áramlását. 

A fentiekből is látszik, hogy a mesh leginkább azokhoz az alkalmazásokhoz ideális, ahol jelentős multicast (tehát párhuzamosan több célpont) forgalom bonyolódik.

Sajnos nem tudni, hogy a meglévő Bluetooth eszközök mikor kapnak – vagy kapnak-e egyáltalán – Bluetooth mesh támogatást. A Bluetooth 4.0 és 5.0 kompatibilis eszközökhöz viszont már hozzá lehet adni a mesh-t. Azonban ennek módja az adott gyártótól függ.

Partnerünk, a Silicon Labs mesh oldalán minden szükséges információt megtalál.

A jelenleg a piacon lévő okostelefonok szintén nem tartalmaznak natív mesh támogatást.

A Silicon Labs ezért saját mobil alkalmazásokat és stack könyvtárakat kínál termékeihez. 

A Bluetooth a fogyasztók körében népszerű és ismert technológia, ezért alkalmazásával termékének piaci előnyt szerezhet. 

Vegye fel velünk a kapcsolatot és sokszorozzuk meg együtt következő vezetéknélküli fejlesztésének sikerét:

1. Kérje szakértőink tanácsát, vagy töltse le ingyenes útmutatóinkat.

BLE Guidebook

2. Segítségre van szüksége a kódírásban? Mi itt vagyunk!

3. Maradjunk kapcsolatban: kövesse Linkedin oldalunkat és iratkozzon fel havi összefoglalónkra.

Vissza

Speciális akciók
Altium Vault Próbalehetőség
Bővebben
Altium Designer az új cégeknek!
Bővebben
Hírek
Jön az első valós idejű, multiprotokoll megoldás
Bővebben
Itt az első, IoT-ra tervezett Wi-Fi modul
Bővebben
Megjelent az Altium Designer 18
Bővebben