15 pontos Ellenőrző Lista elektromos mérések elvégzéséhez

Azoknak, akik nap mint nap dolgoznak elektromos berendezésekkel, szinte már gyerekjátéknak tűnhet az alábbi szabályok áttekintése, mégis számos baleset történik éppen a rutinból adódó könnyelműség miatt.

Szerencsére ma már számos műszer és eszköz áll a képzett szakember rendelkezésére, amelyekkel a maximálisan biztonságossá teheti munkakörnyezetét. Ugyanilyen fontos ismerni és betartani az érvényes előírásokat, hogy elkerüljük a munkahelyi baleseteket.

15 pontos listánkkal szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a legfontosabb biztonsági alapszabályok észben tartásához.

 

1. Minden elektromos berendezést kezeljen úgy, mintha áram alatt lenne! Sosem lehet tudni, ezért ha lehetséges, először szüntesse meg az áramellátást. Zárjon el minden érintkezési pontot és vezetőt, hogy senki még csak véletlenül se kerüljön kontaktusba velük. Főleg egy áramütéses baleset bekövetkezte után lényeges, hogy gyorsan megszüntesse a hálózati csatlakozást. 

2. Csak olyan eszközöket vagy berendezéseket használjon elektromos eszközökön történő munkavégzésnél, amelyek nem-vezetőképes markolattal rendelkeznek. Talán nevetségesen hangzik, de sokan megfeledkeznek arról, hogy például egy toll hegyével nem szabad az elektromos alkatrészre mutatni.

3. Győződjön meg, hogy száraz a keze, és ha lehetséges, viseljen nem vezetőképes kesztyűket, védőruhát és szigetelő talpú cipőt.

Érintésvédelem 15 szabálya
Forrás: pinterest

4. Ha biztonságosan megoldható, akkor csak egy kézzel dolgozzon, a másik kezét hagyja szabadon vagy tegye zsebre, távol minden vezetőképes anyagtól. Ez az elővigyázatosság csökkenti annak valószínűségét, hogy az elektromos áram keresztül tudjon haladni a mellkasán.

5. Csökkentse az elektromos berendezések használatát hideg helyiségekben, vagy hasonló területeken, ahol nagy a páralecsapódás valószínűsége. Ha mégis ilyen területeken kell a berendezéseket használnia, akkor rögzítse azokat a falra vagy függőleges konzolra.

6. Használjon minőségi és pontos lakatfogót áramméréshez. Vegye komolyan a biztonságot és válasszon olyan ismert és megbízható gyártótól, mint például a Keysight.

Keysight Lakatfogó

7. Ha víz vagy más kemikália kerül az eszközre, a főkapcsolónál vagy áramköri megszakítónál áramtalanítsa és húzza ki a berendezést. Ne próbálja meg a vizet kiönteni/eltávolítani a feszültség alatt levő eszközből. A lehetséges következményeket talán nem is kell magyarázni…

8. Ha egy személy mégis valamilyen kapcsolatba kerül egy élő elektromos vezetővel (áramütés), ne nyúljon sem az eszközhöz, sem az érintett személyhez. Maradjon nyugodt és hívjon segítséget. Ugye nem felejtette el az 1. pontban írtakat?

9. Ne hagyatkozzon a földelésre egy hiba elkendőzése érdekében. A hibát ne próbálja meg egy nagyobb értékű biztosíték, kismegszakító használatával megoldani.

10. Süsse ki a kondenzátorokat a munka megkezdése előtt, és hagyja a terminálon a rövidzárat az áramütések elkerülése érdekében.

11. Ne viseljen elektromos berendezések körül laza öltözetet vagy nyakkendőt. Vegye komolyan a vonatkozó szabályokat.

Érintésvédelem 15 szabálya
Forrás: Reddit

12. Ne használja egy másik személy eszközeit vagy elektromos műszereit, vagy ha mégis, először végezzen rajtuk alapos ellenőrzést.

13. Ha szükséges az elektromos berendezés megérintése (ha pl. egy túlhevült motort kell megvizsgálni), a tenyere helyett használja a kézfeje hátsó felét. Mivel az áramütés izomösszehúzódást okoz, így nem „fagy” hozzá a vezető eszközhöz.

14. Ne tároljon erősen gyúlékony anyagot elektromos berendezések közelében.

15. Vegye figyelembe hogy bár a zárszerkezetek megszüntetik az áramellátást a kapcsoló szekrények kinyitásakor, azért az áramkörök továbbra is áram alatt maradhatnak.

+ Használjon minőségi, villamosbiztonsági tesztereket.

 

GW Instek Safety Testers

A cikk megírásához az alábbi forrást használtuk.

Vissza

Speciális akciók
GW Instek 20%-os akció
Bővebben
DraftSight - 2D vázlatkészítő és 3D tervezőszoftver
Bővebben
Altium Designer az új cégeknek!
Bővebben
Hírek
Izgalmas újításokat hozott az Altium 20-as verziója
Bővebben
Megjelent a SOLIDWORKS 2020
Bővebben
Megjelent az Altium Designer 19.1
Bővebben