Mi van egy vezetéknélküli okoslámpában?

Az IoT előretörésével az otthoni automatizálás mostanában kezdett el igazán népszerűvé válni. Egyre több termék kapható itthon is, amely valamelyik Smart Home (okosotthon) rendszer részeként alkalmazható.

Ezzel együtt a fejlesztőcégek között egyre többen terveznek vezetéknélküli okos termékeket. A megfelelő protokoll és alkatrészek kiválasztása összhangban kell, hogy történjen, ezért egyre sikeresebbek a kész SoC (system on a chip) rendszerek és modulok.

Most egy vezetéknélküli lámpát fogunk bemutatni, hogy megmutassuk ennek a megoldásnak egyik konkrét alkalmazását.

Világítás automatizálás

A bemutatott termék az IKEA áruház által forgalmazott TRÅDFRI égő. Az Ikea újdonsága a vezérlővel szabályozható égőcsalád, amelynek maximum 10 tagja vezérelhető egy hozzá tartozó, kiméretű kis kontrollerrel. Ha nincs jelentős fizikai akadálya (fal, nagyobb bútorok) akkor akár 10 méter hatótávolságban is képes szabályozni a világítás fényerejét, intenzitását és színhőmérsékletét.

Silabs EFR32MG SoC

Nem az IKEA az első, aki piacra dob egy ilyen, távolról irányítható rendszert. Viszont a TRÅDFRI LED nagy előnye, hogy könnyen használható, egyszerű rendszerről van szó, ahol a központi egység mindegy egyes égőben megtalálható.

De miből is áll ez a nem mindennapi égő? A fő rész lényegében egy áramkört tartalmaz. A tetején főleg az energia releváns részek, a vezetéknélküli egység (valószínűleg 2,4 GHz-es) kaptak helyet és sok felületi alkatrész a tetején és az alján van a NYÁK-nak.

Silabs EFR32MG SoC

Az áramkör a felszínen rögzített komponenseket mutatja és azt, hogy a vezetéknélküli modul hogy csatlakozik a fő NYÁK laphoz. A modul egy előre kialakított területhez csatlakozik, így az érintkezéseket hozzá lehet forrasztani a NYÁKhoz (a fehér a vezetéknélküli modul).

A magnál található IC egy EFR32MG amely egyike a Silicon Labs által gyártott MIghty Gecko IC-knek.

Silabs EFR32MG SoC

Ez egy vezetéknélküli SoC, amely ideális alacsony fogyasztású fejlesztésekhez:

  • 32 bites ARM Cortex-M4 mag 40 MHz maximális frekvenciával
  • Bővíthető memória és a rádiós konfigurációs lehetőségek a számos, footprint kompatibilis QFN csomagokhoz
  • 12 csatornás perifériás reflex rendszer, amely lehetővé teszi az önálló kapcsolatot az MCU perifériákkal
  • Autonóm Hardver Crypto Accelerator és véletlenszám-generátor
  • UART, I2C, ADC, DAC számlálók
  • ZigBee, Thread, Bluetooth Low Energy protokollal ellátott

Silabs EFR32MG SoC

Azoknak, akik esetleg olvasták az, „Egy 99 centes SoC 6 rejtett költsége” című letölthető könyvünket, bizonyára nem újdonság, hogy egy bizonyos darabszám felett éri meg igazán SoC-t alkalmazni, kisebb mennyiségek esetén egy kész modul a költséghatékonyabb választás.

Egy 99 centes SoC 6 rejtett költsége

A vezérlő

Az égő vezérlője egyszerű és elegáns designnal rendelkezik. A fényerősség szabályzóból, színváltóból és mindenek felett a ki/bekapcsolóból áll.

Silabs EFR32MG SoC

A vezérlő alsó része egy vezetéknélküli modulnak, az elemtartónak és néhány a felszínre szerelt alkatrésznek ad helyet. A lapka egy nagyon érdekes tulajdonsága, a felületek hiánya a modul PCB antennája közelében. A felületek segítenek a EM kisugárzás elnyelésében, amely nem lenne jó egy vezetéknélküli modul esetében, talán innen is ered a hiányuk. 

Silabs EFR32MG SoC

Ebben a modulban szintén az előbb említett EFR32MG SoC található – nagyon fontos a megegyező elem használata a megfelelő kommunikáció biztosítása miatt.

Silabs EFR32MG SoC

Összefoglaló

Az okosotthon megoldások elterjedésével lassan mindennapivá válnak az automatikusan szabályozható hűtés- és fűtésrendszerek, világítás. A fogyasztói igények növekedésével egyidejűleg a fejlesztő- és gyártó cégek itthon is egyre nagyobb számban kezdenek vezetéknélküli fejlesztésekbe

Az ehhez szükséges alkatrészek és modulok szintén rekord sebességgel fejlődnek, a kínálat hatalmas és rendkívül differenciált, attól függően, hogy milyen protokollal és milyen specifikációval képzeljük el fejlesztésünket.

A Computer Controls Hungary ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy ügyfeleinek az elérhető csúcstechnológiát személyre szabottan és tanácsadással kiegészítve közvetítse. Ezért készítünk olyan tudásanyagokat, mint a Bluetooth Low Energy-ről szóló könyvünk

Az IoT mozgatórugói - Vezetéknélküli hálózatok

A cikk megírásához ezt a forrást használtuk fel.

Vissza

Speciális akciók
GW Instek 20%-os akció
Bővebben
DraftSight - 2D vázlatkészítő és 3D tervezőszoftver
Bővebben
Altium Designer az új cégeknek!
Bővebben
Hírek
Izgalmas újításokat hozott az Altium 20-as verziója
Bővebben
Megjelent a SOLIDWORKS 2020
Bővebben
Megjelent az Altium Designer 19.1
Bővebben