Izgalmas újításokat hozott az Altium 20-as verziója

Az alábbi cikkünkben az Altium Designer legújabb, 20-as verziójának legérdekesebb újdonságait mutatjuk be.

Huzalozás - bármilyen szögben

Az új huzalozási módnak köszönhetően a köríves huzalszakaszokat egymáshoz képest bármilyen szögben elhelyezhetjük a korábbi 45/90°-os korlátozáshoz képest. Az új mód nem csak (értékes) helyet takarít meg egy komplex, sűrű panelen, de akár plusz réteget is megsprórolhat egy BGA tokozású alkatrész kivezetése során.

Meglévő huzalozás módosítása

Az alkatrészelhelyezést követően a huzalozás fázisában számtalanszor kell módosítsuk a meglévő, már behuzalozott összeköttetések elhelyezkedését. Az új funkcióknak köszönhetően a módosítás immár nem tartozik a problémás, időigényes feladatok közé. A 20-as verzióban könnyedén módosíthatjuk egy meglévő huzalszakasz kinézetét és helyzetét, valamint a huzal melleti szakaszokat is módosíthatjuk, odébb tolhatjuk azokat.

DirectX alapú kapcsolási rajz szerkesztő

A DirectX támogatásnak köszönhetően könnyebben kezeli a program a nagyobb terveket, és sokkal felhasználóbarátabb lett a kapcsolási rajzok mozgatása, másolása, és a másolás/beillesztés sebessége.


Dinamikus adatmodell

Az Altium Designer 20 egy új, dinamikus adatmodellt használ, amely folyamatosan, valós időben állítja össze (Compile-olja) a projektet, helyettesítve a korábbi manuális fordítási lépéseket.

Hosszkiegyenlítés és szabályozás jelterjedési idő alapján

Az új verzióban a huzalokat nem csak hosszúságok alapján szabályozhatjuk, hanem a jelterjedés ideje szerint is.

Új tervezési szabály: Creepage Voltage

A nagyfeszültségű áramkörökben olyan biztonsági követelményekre is figyelnünk kell, hogy milyen távolságot tartunk a nagyfeszültségű vezetők és a szigetelők határai között. Az új tervezési szabályban definiálhatjuk a kúszóút hosszát, azaz, hogy milyen minimális távolságot szeretnénk tartani két nem szigetelt vezető között a szigetelő anyag felületén, a panel kivágásainak figyelembevételével.

Új tervezési szabály: Return Path

A nagysebességű, kritikus jelek útvonalainak megtervezésénél biztosítanunk kell, hogy a jelterjedés egyenletes legyen. Ehhez nélkülözhetetlen, hogy a hozzájuk tartozó referenciasík 100%-ban lefedje a jel útját. Ha megszakad a referenciasík, akkor ott megváltozik a vezeték impedanciája és reflexió alakulhat ki, vagyis torzul a jelalak.
Az Altium Designer 20 új szabályának köszönhetően ellenőrizni tudjuk a referenciasíkok meglétét a fontos vezetékek esetén.

Interaktív Properties panel 

A megújult Properties panel, a korábbi Properties panel egy objektum módosítására optimalizált változata. Lehetővé teszi, hogy az objektumhoz tartozó összes paramétert, beállítást, (vagy alkatrész esetén modellt) életciklus és beszállítói információt egyetlen felületen jelenítsünk meg.

Vegyen részt december 6-i webináriumunkon, ahol ismertetjük a 20-as verzió újdonságait. Az előadás során kérdéseit is felteheti majd szakértőnknek. A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött:

 

Vissza

Speciális akciók
DraftSight - 2D vázlatkészítő és 3D tervezőszoftver
Bővebben
Altium Designer az új cégeknek!
Bővebben
Hírek
Izgalmas újításokat hozott az Altium 20-as verziója
Bővebben
Megjelent a SOLIDWORKS 2020
Bővebben
Megjelent az Altium Designer 19.1
Bővebben