Egyedi Altium Designer szkript fejlesztés a Vincotech Hungária Kft. részére

„Tudtuk, a költség már eleve az újragenerálásnál meg fog térülni”

Az új Altium szkript szolgáltatásunkkal lehetőség nyílik egyedi igények és elképzelések megvalósítása, mindez magyar nyelvű, helyi támogatással.

  • Cégnév: Vincotech Hungária Kft.
  • Iparág: teljesítmény elektronika
  • Feladat: Automatizált és testreszabott pdf generálás több száz projektről egyedi Altium Designer szkript segítségével

A Vincotech egy stabil, megbízható partner a teljesítmény modulok fejlesztésében és gyártásában az ipari hajtás, megújuló energia és áramellátó alkalmazásokhoz, mércét állítva mind a szabvány, mind az alkalmazás-specifikus megoldások területén. A Mitsubishi Electric Corporation önállóan működő leányvállalataként a Vincotech világszerte több mint 600 munkavállalót foglalkoztatva nyújt gyors, rugalmas és ügyfélközpontú megoldásokat, szolgáltatást és támogatást, hogy valóra váltsa az ügyfelek ötleteit. 

A Vincotech 2016 végén keresett meg minket egy egyedi Altium Designer szkript ötlet megvalósításával kapcsolatban, amely képes automatikusan létrehozni minden topológiáról 2 db pdf formátumú fájlt, egyéni paraméterek alapján. Erről a projektről, illetve az azóta elért eredményekről meséltek nekünk.

A projekt háttere, lehetséges alternatívák

“Az egész úgy indult, hogy schematic rajzokból kellett általános kapcsolási rajzokat készítenünk, közös jellemzőkkel.” - osztották meg velünk a kezdeti nehézségeket. -

“Olyan rajzokra volt szükségünk, amelyek nem egy adott, specifikus termékhez készülnek, hanem bizonyos terméktípusokat fednek le. Először manuálisan hoztuk létre, hosszasan szerkesztgettük a rajzokat. Aztán megpróbáltunk egy sablont kialakítani Altium Designer-ben, valamint egységes alkatrészkönyvtárat és megjelenést adni neki. Ez sajnos csak részben sikerült, mivel minden rajz külön könyvtárba került. Emellett elindult egy közös adatbázis bevezetésére irányuló projekt - láttuk, hogy szükségünk lesz egy szabványos formátumra és közös könyvtárra, amit mindenki elér.” 

Amellett, hogy nem volt mindenki által használt, egységes sablon és mentési hely, időközben a rajzok felhasználási területe is bővült: először csak fejlesztési szinten használták, aztán felmerült, hogy a Vincotech honlapján, illetve a dokumentációs rendszerükben is megjelenítenék ezeket a schematic rajzokat. Ebből kifolyólag az látszott, hogy a jövőben sokkal több ilyen rajzra lesz szükségük. 

“Már magának a topológiának a létrehozása is nagyon sok manuális munkát jelentett, ráadásul egyre több plusz igény merült fel a kollégák részéről. Ezzel az volt a baj, hogy visszamenőleg kellett a már meglévő rajzainkat módosítani.” - avatnak be a döntés hátterébe.

„Végül a dokumentáció már majdnem annyi időt vett igénybe, mint a topológia megrajzolása. Láttuk, hogy ez hosszú távon csökkenti a hatékonyságunkat, amivel időt veszítünk és növeljük a költségeinket”

“A kollégákkal még a script írás kezdete előtt készítettünk véleményfelmérést, mert kíváncsiak voltunk, ők mit gondolnak erről. Elsősorban a termékfejlesztési csoporton belül tettük meg ezt, mivel ők az elsődleges felhasználók. A kollégák részéről pozitív visszajelzéseket kaptunk - ami érthető, hiszen elég nagy a leterheltségünk. 120-130%-kal dolgozunk a termékfejlesztési projekteken, így minden másodperc, amit meg tudunk spórolni, ajándék.” 

Kialakítás

Amikor első körben megkerestek minket, még saját erőforrásból igyekeztek megoldani a fejlesztést, ehhez instrukciókat és leírásokat adtunk át, valamint segítettünk az első lépésekben. Aztán úgy döntöttek, hogy a szkript megírását teljes egészében ránk bízzák. 

“Készítettünk egy kalkulációt, hogy mennyi munkaórát tudnánk megspórolni egy automatizált megoldással, és így jutottunk el odáig, hogy kiadjuk külsős cégnek a script megírását. Az volt az irány, hogy olyanokra bízzuk, akik értenek hozzá, tehát megfelelő rutinnal rendelkeznek, illetve sokkal inkább prioritás számukra a programírás. Az a fontos, hogy mindenki a saját fókuszterületével foglalkozzon, mert ott a leghatékonyabb. Számunkra a hatékonyság a lényeg, ezért fordultunk a Computer Controls Hungary-hez.” - osztották meg velünk. 

A projekt elindult, belekezdtünk a szkript írásba, azonban a valós igények egy része csak út közben körvonalazódott, ahogy egyre több lehetséges felhasználási területét látták. Többek között azt, hogy szükségük van a csupasz topológiai rajzra, tehát az alkatrész megnevezési funkciók nélkül - ez nagy mennyiségű, visszamenőleges módosítást jelentett volna számukra. Mivel rendszeresen, nagyjából havonta jelentetnek meg publikációkat, állítanak össze prezentációkat, ehhez nagy szükségük van olyan elvi rajzokra, amelyek alkatrész megnevezésektől függetlenek.

"Azt szerettük volna, ha egy együttműködés eredményeként születik meg a megoldás. Végül valóban több konzultáció és bemutató során alakult ki a végleges elképzelés.”

Eredmények

“Értékeljük, hogy igényeinket a Computer Controls Hungary projektként kezelte: ez azt jelenti, hogy volt egy egzakt határidő, amiben meg tudtunk állapodni, voltak kitűzött célok, de mindeközben rugalmasan álltak hozzá. A közben felmerülő extra igényeket is flexibilisen hozzáadták, a végén pedig a szkript mellé egy részletes használati útmutatót is kaptunk, ami segítséget jelent a kollégák betanításánál.

“Az első kalkuláció alapján azt láttuk, hogy a szkript írás költsége fél év alatt fog megtérülni. Főleg azért, mert tudtuk, hogy nagyjából háromszáz rajzot kell egységes formára generálnunk. Mi a 300 projektre körülbelül fél évet szántunk, ezért is kalkuláltunk ezzel.” 

„Eredetileg 300 rajzzal számoltunk, de ezek száma hétről-hétre nő, úgyhogy tudtuk, a költség már eleve az újragenerálásnál meg fog térülni.” 

Az első indítással tesztelték és sikeresen lefuttatták a szkriptet a 300 projekten egyszerre.

“Összességében azt gondolom, hogy az egész folyamat és a végeredmény is kiváló.

Műszaki oldalról pozitív, hogy a Computer Controls Hungary minden problémára gyorsan és rugalmasan tudott megoldást nyújtani, illetve az elvárásaink a szkripttel kapcsolatban maradéktalanul megvalósultak.

A nyomtatás automatizálás már önmagában hasznos, hogy ne kelljen egyesével berakosgatni az outjob-ba a fájlokat, de igény esetén akár más célokra is alkalmassá tehető. Minden Altium Designer felhasználónak ajánljuk ezt a szolgáltatást.” 

Ha Önnek is szüksége lenne egy hasonló, egyedi Altium Designer megoldásra, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Kapcsolatfelvétel

Vissza

Speciális akciók
DraftSight - 2D vázlatkészítő és 3D tervezőszoftver
Bővebben
Altium Designer az új cégeknek!
Bővebben
Hírek
Izgalmas újításokat hozott az Altium 20-as verziója
Bővebben
Megjelent a SOLIDWORKS 2020
Bővebben
Megjelent az Altium Designer 19.1
Bővebben