Blog

Hibaelhárítás a vizsgálóműszerekkel

Hibaelhárítás a vizsgálóműszerekkel

Sok évvel ezelőtt az első munkámat hibaelemző mérnökként végeztem a merevlemez-meghajtókat gyártó iparban. Elektronikai áramkörök hibaelhárításával kellett foglalkoznom a nyomtatott áramköri lapokon (PCB) funkcionális szintjén, azaz amikor a termék utasításokat kapott bizonyos funkciók végrehajtására. A funkciók lehetnek a olvasófej mozgatása egy adott sávról egy másikra, adatok olvasása és írása a merevlemezekről, vagy adatfeldolgozás a merevlemez-vezérlő és a PC-s adapter közötti kétirányú kommunikációjához.

Miután a hibaelhárítást leszűkítette adott alkatrész hibájára, ezt a szakaszt nevezzük alkatrészszintű hibaelemzésnek. Az alkatrészhiba elemzése meglehetősen fárasztó lehet, és a PCB-n sokféle alkatrész található. Vannak diszkrét alkatrészek, például elektrolitkondenzátorok, kerámia kondenzátorok, tantál kondenzátorok, diódák, tekercsek, kristályoszcillátorok, mikrokontrollerek, teljesítményvezérlő integrált áramkörök (IC), protokoll-interfész IC-k és még sok más. Ezenkívül szinte mindig lesz elektromos szintű ellenőrzés az alkatrész szintű hibaelemzésben, mielőtt mélyebben belemennénk egy alkatrész dekapszulációs vagy keresztmetszeti szintű ellenőrzésébe.

A PCB-n található számos hiba- és alkatrésztípus miatt a hibaelemzés természetesen nem triviális feladat vagy folyamat. Sokan írják tanulmányaikat vagy kutatásaikat a hibaelemzésről. Az elektronikai iparban sok ismerősömnek ez a szakmája. A tanulmányokat olvasva és a hibaelemző mérnökökkel beszélgetve megállapíthatja, hogy a funkcionális szintű hibaelemzés jellemzően tápegység, logikai analizátor, oszcilloszkóp és digitális multiméter segítségével történik.

A termék meghibásodásában firmware- vagy szoftverhibák, illetve hardverkomponensek hibái egyaránt előfordulhatnak. Ebben a blogban a rendszer firmware- vagy szoftverhibáit kizárjuk, és helyette a hardverkomponensek hibáira összpontosítunk. A hardverkomponensek hibái származhatnak:

- Tervezési hibákból, amikor a meghibásodott komponens a specifikációban meghatározott határértékeken vagy azokon túl működik.

- Gyártási folyamat hibái, amikor a meghibásodott alkatrészeket véletlenül túlvezérelték, helytelenül szerelték be (pl. rossz polaritás) vagy megsérültek.

- A beszerzést követő ellenőrzési folyamat során az is előfordulhat, hogy egy sor hibás alkatrész kerül beültetésre.

A következő bekezdésekben a hibaelemzéshez használt asztali mérőműszerek néhány gyakorlati példáját vizsgáljuk meg.

Digitális multiméter használata diszkrét alkatrészek ellenőrzésére

A digitális multiméter (DMM) az egyik legsokoldalúbb vizsgálati eszköz a diszkrét alkatrészek kezdeti ellenőrzéséhez. Ennek oka, hogy ellenállást, feszültséget, áramot, kapacitást mér, és még diódatesztet is tud végezni. A diszkrét alkatrészek általában nagyon strapabíróak, de néha az olyan gyártási folyamatok, mint az automata beültetés (Pick&Place), potenciálisan károsíthatják őket, ami enyhe repedéseket okozhat az alkatrészek szélén.

Ha a sérülés súlyos, az alkatrész szakadást is okozhat. Egyes alkatrészek, például a diódák, túlterhelés esetén "szivárgó" diódává válhatnak. Az 1. ábra egy jó dióda és egy "szivárgó" dióda áram-feszültség (IV) görbéjét mutatja. Mintha egy parazita ellenállás lenne a diódában.

Ideal-versus-Leaky-Diode-IV-characteristics

A hibaelhárításhoz nincs szükség drága IV-görbe elemzésre. Egy DMM elvégzi a munkát a diódateszt vagy az ellenállásmérés üzemmód használatával.

DC tápegység és oszcilloszkóp használata rendszerszintű ellenőrzéshez

Sok elektronikus eszköznek, különösen, ha motorvezérlővel rendelkeznek, külön 12 V-os tápvezetékre van szüksége az általános áramköri lapot ellátó 5 V-os tápvezetéktől. A hibaelemzés során előfordulhat, hogy az elektronikus eszközök nem tudnak megfelelően bekapcsolni, vagy a legrosszabb esetben teljesítmény IC latch-el. Ezt a meghibásodást okozhatja külső túlfeszültséggel rendelkező tápellátás által kiváltott terméktervezési probléma vagy alkatrészprobléma is.

Egy modern DC tápegység segítségével több egyenáramú forrás különböző időzítési sorrendben történő bekapcsolása lehetséges. A Keysight EDU36311A egyenáramú tápegységének használatával programozottan több egyenáramú forrást is bekapcsolhat különböző bekapcsolási időzítési szekvenciákban, hogy ellenőrizze a termék hibamentességét.

Bildschirmfoto_2021-08-19_um_09.45.06

A hibakereséshez nincs szükség drága IV-görbe elemzésre. Egy DMM elvégzi a munkát a diódateszt vagy az ellenállásmérés üzemmód használatával.

DC tápegység és oszcilloszkóp használata rendszerszintű ellenőrzéshez

ECG-Waveform-with-Added-Noise-Signal

Keysight Smart Bench Essentials sorozat az Ön hibaelhárítási igényeihez

A Keysight Smart Bench Essentials sorozat egy teljes portfóliójú, általános célú asztali tesztrendszer, egyetlen egységes, nagy teljesítményű PC-s grafikus felülettel. A rendszer egyaránt megvásárolható csomagban vagy megoldásonként. A Smart Bench Essentials sorozat a következőkből áll:

 

- EDU36311A három kimenetű DC tápegység

- EDU34450A 5 digites multiméter

- EDU33211A / EDU33212A egy- és kétcsatornás jelgenerátor

- EDUX1052A/G 50 MHz-es, kétcsatornás oszcilloszkóp

 

A nagy teljesítményű Keysight PathWave BenchVue szoftver lehetővé teszi az összes műszer egyidejű vezérlését és megjelenítését, valamint a teszteredmények egyetlen monitoron történő elemzését, lehetővé téve a termékek produktív hibaelhárítását és hibakeresését. A PathWave BenchVue szoftverrel néhány kattintással rögzíthet adatokat, készíthet képernyőképeket, menthet rendszerállapotokat, továbbá megjelenítheti és elemezheti a méréseket. Összehasonlíthatja a múltbeli eredményeket is. Ezután gyorsan véglegesítheti a jegyzőkönyveket az iparági szabványos formátumok kihasználásával.

PathWave-BenchVue-DMM-Software-Data-Logging

Minden Smart Bench Essentials megoldás KeysightCare szolgáltatással és támogatással jár, amely hozzáférést biztosít egy átfogó támogatási adatbázishoz, szakértő műszaki tanácsadókhoz és proaktív segédüzenetekhez, ha regisztrálja a terméket.

 

Tudjon meg többet a Keysight Smart Bench Essentials és PathWave BenchVue szoftverről.

Keysight-Smart-Bench-Essentials-Series-and-PathWave-BenchVue-Software
Megosztás

Related Posts

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *