Blog

Hogyan válasszunk oszcilloszkópot vásárlás előtt [II. rész]

Hogyan válasszunk oszcilloszkópot vásárlás előtt [II. rész]

Ha egy oszcilloszkópba készül beruházni, talán érdekli egy ellenőrző lista arról, hogy mit és miért kell figyelembe vennie. A cikksorozat I. része az oszcilloszkóp választáshoz a sávszélesség, a mintavételi sebesség, a csatornák száma, a kijelző minősége, a memóriamélység és a szegmentált memória szempontjából ad segítséget.

A II. rész a hullámforma-frissítési sebesség, a triggerelés, a soros busz alkalmazások, a mérés, az elemzés, a csatlakoztathatóság, a távoli megosztás lehetősége, a teszt automatizálás és a dokumentumkészítő képességekkel és funkciókkal foglalkozik.

Ez a cikk eredetileg a www.keysight.com oldalon jelent meg.

TARTALOM

- Hullámforma frissítési sebesség

- Kioldás

- Soros busz alkalmazások

- Mérés és elemzés

- Csatlakoztathatóság, dokumentáció, távoli hozzáférés és megosztási lehetőség

- Frissítések

- Szondák

- Könnyű használat

HULLÁMFORMA FRISSÍTÉSI SEBESSÉG

Válasszon olyan szkópot, amely elég gyors hullámforma-frissítési sebességgel rendelkezik a ritkán előforduló, véletlenszerű események rögzítéséhez, így a hibakeresés alapvetően gyorsabbá válik.

Egyes oszcilloszkópok az általuk megtakarított időben és munkában gyorsan megtérülnek. Válasszon olyan oszcilloszkópot, amely elég gyors hullámforma-frissítési sebességgel rendelkezik a véletlenszerű és ritkán előforduló események rögzítéséhez, és így gyorsabbá teszi a tervek hibakeresését. A gyorsabb hullámforma-frissítési sebesség sok időt takaríthat meg, ha olyan véletlenszerű és ritka eseményt próbál rögzíteni, amely a jel egymillió előfordulásából csak egyszer fordul elő. Van egy kitűnő Keysight segédanyag, amely részletesen foglalkozik ezzel a témával, beleértve a statisztikai hibafelvételi valószínűségek kiszámítását is: „Can Your Oscilloscope Capture Elusive Events?”

TRIGGERING

Válasszon fejlett triggereléssel rendelkező szkópot, amely segít a legösszetettebb jelek hullámformáinak elkülönítésében.

Az oszcilloszkóp triggerelési képessége az egyik legfontosabb szempont. A triggerelés lehetővé teszi, hogy az oszcilloszkóp szinkronizálja a hullámformák felvételét és megjelenítését a jel bizonyos részein. Az oszcilloszkóp triggerelésére egyszerűen úgy is gondolhat, mint szinkronizált képkészítésre.

Az egyszerű élátmenetre történő triggerelés a leggyakoribb. Minden oszcilloszkóp rendelkezik ezzel a képességgel. Mivel azonban a mai digitális tervek egyre összetettebbé váltak, előfordulhat, hogy tovább kell beállítania vagy finom hangolnia az oszcilloszkóp triggerelését a bemeneti jelek bizonyos jellemzőire vagy kombinációira, hogy egy összetett bemeneti jel egy adott részét nullázza, rögzítse és megjelenítse. Egyes oszcilloszkópok képesek olyan impulzusokra triggerelni, amelyek megfelelnek egy adott időzítési minősítésnek - például csak akkor triggerelhetnek, ha egy impulzus 20 ns-nál kisebb szélességű. Ez a fajta triggerelés (minősített impulzusszélesség) hasznos lehet a gyanútlan zavarok esetén. A mintatriggerelés egy másik gyakori típus. A mintatriggerelés lehetővé teszi, hogy az oszcilloszkópot úgy állítsa be, hogy két vagy több bemeneti csatornán a magas (vagy 1-es) és alacsony (vagy 0-s) értékek logikai kombinációjára triggereljen. A fejlettebb oszcilloszkópok még olyan triggerelést is biztosítanak, amely képes szinkronizálni a parametrikus hibákat tartalmazó jelekre. Más szóval, csak akkor triggerel, ha a bemeneti jel megsért egy adott parametrikus feltételt, például csökkentett impulzusmagasság (runt trigger), élsebesség megsértés (emelkedési/esési idő), vagy esetleg az órajel-adat időzítés megsértés (setup és hold time trigger).

Még az oszcilloszkóp fejlett parametrikus triggerelési képességei mellett is zavaró lehet annak meghatározása, hogy melyik speciális triggerelési módot kell kiválasztani és hogyan kell azt beállítani. Itt lép be a Keysight hardveralapú érintéses triggerje. Az érintéses triggerrel egyszerűen rajzolhat egy dobozt (zónát vagy területet) az anomália környékére, és az oszcilloszkóp csak a ritkán előforduló éleket különíti el a nem monoton élektől.

Ha többet szeretne megtudni az érintéses triggerelésről, olvassa el a Keysight „Triggering on Infrequent Anomalies and Complex Signals Using Zone Trigger” című segédanyagot.

SOROS BUSZ ALKALMAZÁSOK

Válasszon olyan oszcilloszkópot, amely képes a soros buszokon történő triggerelésre és dekódolásra a használni kívánt protokollok esetében.

Ha a tervei soros busz technológiát tartalmaznak, válasszon olyan oszcilloszkópot, amely képes dekódolni és triggerelni ezeket a buszokat a jelentősen gyorsabb hibakeresés érdekében. Persze enélkül is ellenőrizheti a soros buszos kommunikációt vizuális bitszámlálással. A beépített soros buszprotokoll dekódolási és triggerelési képességek azonban megkönnyíthetik a munkát a szkópjával. A gyorsabb, hardveralapú dekódolás növeli az oszcilloszkóp használhatóságát és a ritkán előforduló soros kommunikációs hibák rögzítésének valószínűségét. A Keysight InfiniiVision és Infiniium sorozatú oszcilloszkópjai opcionális megfelelőségi tesztcsomagok széles választékát és számos soros hibakeresési lehetőséget kínálnak. Ha többet szeretne megtudni az oszcilloszkópok soros busz alkalmazásáról, olvassa el a Keysight adatlapját Soros busz opciók az InfiniiVision X-sorozatú oszcilloszkópokhoz.

MÉRÉS ÉS ELEMZÉS

Válasszon olyan szkópot, amely segíthet a tervek gyorsabb elemzésében.

Képes az oszcilloszkóp a hullámformán automatikus parametrikus méréseket és matematikai műveleteket végezni, hogy gyorsabban elemezhesse terveit? A magasabb ár- és teljesítményszintű oszcilloszkópok jellemzően több mérési és elemzési képességgel rendelkeznek, beleértve a fejlett hullámforma-matematikát, az automatikus pass/fail maszk-tesztelést, az RF-méréseket és az alkalmazásspecifikus megfelelőségi tesztelést. Igen, a legfejlettebb hullámforma-matematikai funkciókat offline is elvégezheti egy PC-n egy szoftver segítségével. De egyszerűbb, ha az oszcilloszkópba van beágyazva, és olyan hullámforma-matematikai funkciókat jelenít meg, amelyek a dinamikus jelviselkedést mutatják.

CSATLAKOZTATHATÓSÁG, DOKUMENTÁCIÓ, TÁVOLI HOZZÁFÉRÉS ÉS MEGOSZTÁSI LEHETŐSÉG

Válasszon az Ön hardvercsatlakozási, teszt-automatizálási és elektronikus dokumentációs követelményeinek megfelelő szkópot!

Megfelel a választott oszcilloszkóp a hardvercsatlakozási, teszt-automatizálási és dokumentációkészítési követelményeknek? Ha automatizált tesztkörnyezetet használ, győződjön meg róla, hogy azzal kompatibilis interfészeket választ. Szüksége van a mérések távoli programozására? Olyan mérésekre, amelyeket az oszcilloszkóp előlapjának és menüvezérlőinek segítségével úgy lehet elvégezni, mintha fizikailag jelen lenne?

Képes a választott szkóp a hullámformákat rögzíteni és fájlba menteni, hogy később egy másik szempár távolról elemezhesse azokat?  A Keysight Infiniium Offline szoftvere könnyen rögzíti és elmenti az oszcilloszkóp hullámformáit visszahívás céljából, így bárki bárhonnan manipulálhatja és elemezheti ugyanazokat a hullámformákat. Vagy egyszerűen elmentheti későbbi elemzésre - esetleg részletes dokumentációként, amelyet később egy Infiniium vagy Infiniivision szkóp szoftveres változatából manipulálhat. Fontos a távoli használat a nemzetközi csapata számára? Egy amerikai irodában dolgozó mérnök távolról vezérelhet és végezhet méréseket egy olyan oszcilloszkópon, amely fizikailag egy Malajziában tesztelés alatt álló eszközhöz van csatlakoztatva? Ahogy a vállalatok diverzifikálják a távoli tehetségeket, ez a funkció felbecsülhetetlen értékű lehet.

UPGRADES

Lehetőleg olyan termékcsaládot válasszon, amely együtt tud fejlődni a projektjei komplexitásával. Egy bővíthető oszcilloszkópnál csak azt kell megvennie, amire most szüksége van, majd az eszköz tudását, funkciókészletét később is fejlesztheti. A Keysight Technologies oszcilloszkópjai kis árkülönbséggel nagyobb sávszélességre, több rögzítő és elemző memóriára, valamint több csatornára bővíthetők. Számos protokolldekódoló alkalmazás és szabványoknak megfelelő alkalmazás is elérhető. Ezek az alkalmazások és a mérőfejek széles választéka a munkát gyorssá és egyszerűen elvégezhetővé teszik. Még az is lehet, hogy a legjobb specifikációjú szkóp mellett dönt, mert az jelentősen növelni tudja termelékenységet. Rossz választás esetén pedig a szoftvereszközök vagy a mérőfejek korlátozott választéka pedig arra kényszerítheti, hogy teljesen új oszcilloszkópot vásároljon, amely bővíthető azzal, amire holnap majd szüksége lesz.

PROBES

Olyan oszcilloszkópot válasszon, amely speciális mérőfejeket is támogat.

Az Ön mérései csak annyira jók, amennyire a mérőfej által az oszcilloszkóp bemeneteire szolgáltatott információ. A jó mérőfejek nem zavarják a bemeneti jelet, és pontos másolatát szolgáltatják annak a jelnek, amely a mérőfej csatlakoztatása előtt volt. Gondolja át, hogy milyen típusú speciális mérőfejekre van szüksége. A Keysight a passzív-, aktív-, differenciális- és árammérő- mérőfejek széles választékát kínálja az Ön igényeinek megfelelően. Az oszcilloszkóp mérőfejeivel kapcsolatos további információkért olvassa el a Keysight „Nyolc tipp a jobb szkóp mérőfejekhez” című alkalmazási jegyzetet.

KÖNNYŰ HASZNÁLAT

Javítsa a mérések termelékenységét intuitív felhasználói felülettel. Egy új oszcilloszkóp rendelkezhet olyan fejlett mérési képességgel, amely a termelékenység javítását szolgálja. Ha azonban túl nehéz megtalálni, mert az oszcilloszkóp egy almenüjének mélyén van elrejtve, az frusztrációt eredményez. A könnyű kezelhetőség értékelésénél vegye figyelembe a gombokat és az oszcilloszkóp reakciókészségét. Van-e beépített súgó a fejlett funkciókhoz? Elég nagy a kijelző? Van-e elég szín, hogy a fontos dolgokra tudjon koncentrálni?

Ha többet szeretne megtudni a fent említett és további tippekről, olvassa el a Keysight segédanyagát „How to Select Your Next Oscilloscope (Hogyan válasszuk ki a következő oszcilloszkópot): 12 tipp, amit vásárlás előtt figyelembe kell venni.” Sikeres választást!

Megosztás

Related Posts

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *