Blog

Hogyan válasszunk oszcilloszkópot vásárlás előtt [I. rész]

Hogyan válasszunk oszcilloszkópot vásárlás előtt [I. rész]

Hogyan válassza ki az igényeinek legjobban megfelelőt, amely kibírja a következő 10 évet, ráadásul a költségvetésén belül marad? Íme néhány dolog, amit vásárlás előtt ajánlott figyelembe vennie:

Ez a bejegyzés eredetileg a www.keysight.com oldalon jelent meg.

Tartalomjegyzék:

- Sávszélesség

- Mintavételi sebesség

- Csatornák száma

- Megjelenítési minőség

- Memória mélység

- Szegmentált memória

SÁVSZÉLESSÉG

Válasszon olyan szkópot, amely elegendő sávszélességgel rendelkezik a jelek legmagasabb frekvenciájú tartalmának pontos rögzítéséhez.

Mekkora sávszélességre van szüksége? Tisztán analóg jelek méréséhez olyan oszcilloszkópot kell választania, amelynek sávszélesség-specifikációja legalább háromszor nagyobb, mint a legmagasabb szinuszhullám-frekvenciák, amelyeket esetleg mérnie kell. Digitális alkalmazásokhoz a Keysight Technologies általában azt ajánlja, hogy a sávszélesség legalább ötszöröse legyen a rendszerek legmagasabb órajelének. (Ez az oszcilloszkóp-sávszélesség-az-órafrekvenciához viszonyított ajánlás nem veszi figyelembe a viszonylag gyors élsebességű, alacsonyabb órajeleket). A Keysight Technologies InfiniiVision és Infiniium sorozatú oszcilloszkópjainak sávszélességét akár vásárlást követően is frissítheti. Ha többet szeretne megtudni arról, hogyan határozza meg a szükséges sávszélességet a jelek élsebessége alapján, olvassa el a Keysight dokumentációját, „Az oszcilloszkóp sávszélességének kiválasztása az Ön alkalmazásaihoz”.

MINTAVÉTELI SEBESSÉG

Válasszon olyan hatótávcsövet, amelynek maximális megadott mintavételi sebessége elég gyors ahhoz, hogy a megadott valós idejű sávszélességet biztosítsa.

Az oszcilloszkóp valós idejű sávszélessége szorosan összefügg a maximális megadott mintavételi sebességgel. (Itt a "valós idejű" azt jelenti, hogy az oszcilloszkóp a megadott sávszélességéhez mérhető jeleket képes egyetlen felvétellel rögzíteni és megjeleníteni).

A Keysight azt ajánlja, hogy az oszcilloszkóp maximális specifikált mintavételi sebessége legalább négyszer-ötször nagyobb legyen, mint a szkóp specifikált valós idejű sávszélessége. Minden digitális tárolós oszcilloszkóp központi eleme a nagy sebességű analóg-digitális átalakító (ADC) rendszer. A Keysight nagymértékben befektet az ADC-technológiába, és az oszcilloszkóp-iparágban a legnagyobb mintavételi sebességű és legnagyobb hűségű monolitikus ADC-kkel rendelkezik. Ha többet szeretne megtudni az oszcilloszkópok valós idejű mintavételezéséről, olvassa el a Keysight Alkalmazásjegyzet Az oszcilloszkóp mintavételi sebességek és a mintavételi hűség értékelése.

CSATORNÁK SZÁMA

Válasszon olyan mérőberendezést, amely elegendő csatornával rendelkezik a kritikus időkorrelált mérések elvégzéséhez több hullámformán keresztül.

A szükséges oszcilloszkóp-csatornák száma attól függ, hogy hány jelet kell megfigyelnie és egymással összehasonlítania. Ha nyolcnál több analóg adatgyűjtő csatornára van szüksége, a választási lehetőségei korlátozottá válnak. (A Keysight kínál olyan megoldásokat, például az N8834A MultiScope alkalmazást, amely lehetővé teszi több oszcilloszkóp összekapcsolását.) Ahogy a vegyes jelű mérések egyre összetettebbé válnak, több csatornás adatgyűjtésre és megjelenítésre lehet szükség. A vegyes jelű oszcilloszkóp (MSO) egyesíti az oszcilloszkóp képességeit a logikai analizátorok és a soros busz protokoll analizátorok néhány képességével. A Keysight MSO-val egyidejűleg több oszcilloszkópos és logikai jelet rögzíthet, a hullámformák időben korrelált megjelenítésével. A Keysight oszcilloszkópok két, négy vagy nyolc dedikált analóg csatornát kombinálnak nyolc vagy 16 dedikált MSO csatornával, attól függően, hogy melyik oszcilloszkópcsaládból választ, így nem kell lemondania egy analóg csatornáról, hogy analizátorként helyettesítse. Ha többet szeretne megtudni az MSO-val végzett mérésekről, tekintse meg az Evaluating Oscilloscopes to Debug Mixed-Signal Designs (Oszcilloszkóp választása vegyes jelű tervek hibakereséséhez) című alkalmazási jegyzetet.

MEGJELENÍTÉS MINŐSÉGE

Válasszon olyan szkópot, amely képes megjeleníteni a finom hullámforma részleteket és a jelanomáliákat.

Válasszon olyan oszcilloszkópot, amellyel a jel intenzitásának megjelenítését is több fokozatban állíthatja, így a finom hullámforma részleteket és a jelanomáliákat is láthatja. A hullámforma fényereje (intenzitása) a kijelzőn azt mutatja meg, hogy a jel milyen gyakran jelenik meg a kijelző adott pontján. Vagyis a kijelzőn megjelenő hullámforma intenzitásában információkat találhat. Az oszcilloszkópok nem kétdimenziós eszközök; segítenek felismerni a finom jelkülönbségeket, amelyek különbséget jelenthetnek aközött, hogy egy problémát korán felfedezünk, vagy azután, hogy már tíz prototípus készült.

MEMÓRIA MÉLYSÉG

Válasszon olyan oszcilloszkópot, amely elegendő adatgyűjtő memóriával rendelkezik a legösszetettebb jelek nagy felbontású rögzítéséhez. A maximálisan rendelkezésre álló adatgyűjtési memóriamélység szorosan összefügg az oszcilloszkóp maximális mintavételi sebességével. Az oszcilloszkópok akkor mintavételeznek a legnagyobb sebességgel, ha az időalap gyors időtartományra van állítva. Előfordulhat azonban, hogy az oszcilloszkóp kijelzőjén hosszabb időszakok rögzítéséhez az időalapot lassabb tartományokra kell állítani. Ebben az esetben a szkóp automatikusan csökkenti a mintavételi sebességet annak alapján, hogy mennyi adatgyűjtő memória áll rendelkezésére. Bár intuitívan azt gondolhatja, hogy a mélyebb mindig jobb, a mély memória használata gyakran kompromisszumokat jelent. Először is, a mély memóriával rendelkező oszcilloszkópok általában magasabb árúak. Másodszor, a hosszú hullámformák mély memória használatával történő rögzítése további hullámforma-feldolgozási időt igényel. Ez általában csökkentett hullámforma-frissítési sebességet jelent, néha jelentősen. A Keysight exkluzív MegaZoom technológiájával nem kell oszcilloszkóp szakértőnek lennie. A MegaZoom automatikusan kiválasztja a mélyebb memóriát, ha szükséges a gyors mintavételi sebesség fenntartásához. A MegaZoom mély memória nem egy speciális üzemmód: ugyanazokkal a megszokott, a szokásos szkópos mérésekhez használt vezérlőkkel működik.

SZEGMENTÁLT MEMÓRIA

Válasszon egy olyan hatókörű rendszert, amely a memóriakapacitás bővítésével segít a részletekbe ásni.

Egyes szkópok rendelkeznek egy speciális működési móddal, amelyet "szegmentált memória megszerzésének" neveznek. A szegmentált memória lényegében meghosszabbíthatja a szkóp teljes adatgyűjtési idejét. Ezt úgy éri el, hogy a rendelkezésre álló memóriát kisebb memóriaszegmensekre osztja. Az oszcilloszkóp ezután szelektíven, nagy mintavételi sebességgel digitalizálja a vizsgált hullámforma fontos részeit, és minden egyes szegmenst időcímkével lát el, hogy pontosan tudja a trigger események minden egyes előfordulása közötti időt. Ez az eljárás lehetővé teszi az oszcilloszkóp számára, hogy sok egymást követő, egyszeri felvételű hullámformát rögzítsen nagyon gyors újratöltési idővel - anélkül, hogy fontos jelinformációk kimaradnának. Ez a működési mód különösen hasznos, ha sorozatos jeleket rögzít. A burst típusú jelek példái közé tartoznak az impulzusos radarjelek, a lézerburstok és a csomagolt soros buszjelek. Ha többet szeretne megtudni az oszcilloszkóp szegmentált memóriás adatgyűjtésről, olvassa el a Keysight Using Oscilloscope Segmented Memory for Serial Bus Applications (Az oszcilloszkóp szegmentált memóriájának használata soros buszos alkalmazásokhoz) című segédanyagot. A Keysight szkópok még így is fejleszthetők adatgyűjtő memóriában és több másban, akár évekkel az vásárlást követően is, ami azt jelenti, hogy most megvásárolhatja, amire szüksége van, és később további képességekkel bővítheti, gyakran anélkül, hogy a szkópot szervizbe kellene küldenie.

Keysight_Blog_Select-Your-Scope_Fig2

Ha többet szeretne megtudni a fent említett tippekről és még sok másról, olvassa el blogunk második részét.

Megosztás

Related Posts

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *