Blog

SOLIDWORKS PDM nem csak CAD fájlok kezelésére alkalmas

SOLIDWORKS PDM nem csak CAD fájlok kezelésére alkalmas

Egy termék teljes életciklusához tartozó adatok túlmutatnak kizárólag a CAD fájlokon. Ebből adódóan a SOLIDWORKS PDM nem csak CAD fájlok kezelésére szolgál. A rendszer lehetővé teszi, a tervezéssel és a piacra jutással kapcsolatos összes információ hatékony kezelését.

A cég különböző területei mind eltérő fájltípusokkal dolgoznak, mint a szöveg-és táblázatkezelő fájlok, vektorgrafikus fájlok, adatbázisfájlok, futtatható fájlok, tömörített fájlok stb. Ezeket pedig figyelembe kell venni és kezelni, hiszen kész megoldás nélkül problémák merülhetnek fel.

Referenciakezelés

A CAD rendszereknél már megszokhattuk, hogy több kapcsolódó referencia tartozik egyetlen fájlhoz, strukturáltan úgynevezett szülő-gyermek kapcsolattal sorakoznak az alkatrészek egy-egy összeállításban. Akár egy főösszeállítás több alösszeállítást is magába foglalhat, valamint egy vagy több kapcsolódó szimulációs fájl, tételjegyzék és rajz is hivatkozhat ugyanarra a főösszeállításra. A nagyobb összeállítások esetében pedig már előre kész, vagy újra felhasznált részegységeket és egyedi alkatrészeket is felhasználhatunk referenciaként.

PDM használata nélkül a kapcsolódó fájlok bármelyikének szándékos vagy véletlenszerű mozgatása tönkre is teheti az összeállítást. Ebből adódó a rengeteg korrekció jelentős idővel járhat a CAD felhasználók számára. A SOLIDWORKS PDM nemcsak ezeket a problémákat szünteti meg a CAD fájlok esetében, hanem hatékony megoldást kínál a nem CAD típusú fájlok kezelésére is.

A SOLIDWORKS PDM referenciakezelése kiterjed szinte az összes fájltípusra egységesen, így összekapcsolható minden, ami egy adott projekthez tartozik, dokumentációk, szerződések, marketing anyagok stb. Akár egyetlen főösszeállításhoz köthető minden szükséges információ. Ezek átláthatóságát pedig számos funkció segíti, mint például az egyedileg létrehozható beépített tételjegyzék, a ’Contains’, amellyel egy főfájlhoz tartozó referenciafájlok tekinthetők át, vagy a ’Where used’, amivel látható, hogy a referenciafájl hol van használatban, tehát mely fájlhoz kapcsolódik.

Miután egy CAD-összeállítás bekerült a rendszerbe a felhasználók átnevezhetik, áthelyezhetik, a PDM minden esetben nyomon követi, amihez nem szükséges újraépítés vagy frissítés, de legfőképpen nem kell attól tartani, hogy elvesznek a referenciahivatkozások.

MicrosoftTeams-image_22_

Automatikus feladatok

További hasznos funkció a nem CAD típusú fájlok kezelésére az automatikus feladatok. Például rengeteg fájltípusból generálható pdf, beleértve a CAD formátumokat, Microsoft Office fájlokat, képeket, vagy létrehozható STEP, eDrawings és még sok más kimeneti fájl vagy formátum. A kigenerált fájlok pedig referenciakapcsolatban lesznek a főfájllal az átláthatóság érdekében.

Munkafolyamatok

A megfelelő munkafolyamat kialakítása egy nélkülözhetetlen lépés a hatékony működésért. A PDM fejlett funkcióival könnyedén koordinálhatók a tervadatok, legyenek azok bármi neműek. Meghatározható több párhuzamos vagy egymást követő, esetleg különálló folyamat is, amelyekhez hozzárendelhetünk értesítéseket, automatikus feladatokat, ezzel is könnyítve az adminisztrációs munkát.

Amennyiben bármilyen további kérdése van, kérjük, vegye fel a kapcsolatot szakértő csapatunkkal.

Megosztás

Related Posts

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *