Blog

Szimuláció más szemmel

Szimuláció más szemmel

Egy érdekes terület sokaknak újnak hat pedig gyökerei régre nyúlnak vissza. De mégis mire jó igazából és miért érdemes használni? Nagyon sok fejlődést hozott az utóbbi évtizedekben és várhatunk tőle a jövőben is!

Kialakulásának oka egyszerű, a technológia fejlődésével gépeink egyre bonyolultabbá váltak, és idővel olyan területekhez érkeztünk melyeknél a hagyományos számítási illetve tervezési eszközök már nem bizonyultak kielégítőnek. Az egyik első ilyen határterület a repülés volt a XX század első felében, ahol a bizonytalanságot nem lehetett egyszerűen az alkatrészek növelésével kiküszöbölni hiszen minden gramm anyag számít amikor a levegőben kell tartani. Ugyanakkor hamar elterjedt más ágazatokban is mint az autóipar és gépgyártás. Igazán nagy lökést a számítógépek fejlődése jelentett ami mára lehetővé teszi, hogy széleskörben segítse a mérnökök munkáját a legkülönbözőbb helyeken. A SOLIDWORKS is régre nyúló gyökerekkel rendelkezik hiszen a Simulation alapját képző softwaret a 80-as évektől fejlesztik!

K_p1

Akik használják tudhatják, hogy milyen magas hozzáadott értéket képvisel egy ilyen eszköz. De pontosan mire is jó igazából. Legtöbbünknek talán a terhelések pontos számítása, ami valóban egy felhasználási lehetőség ám közel sem az egyetlen. A költségcsökkentés, kihajlás, optimalizáció is csak néhány a további lehetőségek közül. Általánosan fogalmazva a szimulációval kérdéseket válaszolhatunk meg és mélyebb betekintést arról hogyan működik a szerkezet amit vizsgálunk. Ezek a vizsgálatok sok esetben kitekintenek az általunk vizsgálni kívánt esetből és új perspektívába helyezik azt. Ezáltal juthatunk olyan ötletekhez melyre előtte nem is gondoltunk, új fejlesztési irányokat, régről eredő problémákat, költségcsökkentési és egyéb kiaknázatlan lehetőségeket fordíthatunk a javunkra.

Mégis milyen kérdésekre kaphatunk választ. Talán a legegyszerűbb ezt a SOLIDWORKS által nyújtott lehetőségeken keresztül vizsgálni. Széleskörű szimulációs paletta áll rendelkezésünkre. Lássuk milyen fő irányvonalakból lehet válogatni

SOLIDWORKS Motion: Ahol erőket, gyorsulásokat, mechanizmusok mozgását szeretnénk vizsgálni ott a Motion lehet számunkra megfelelő megoldás. Merev testekkel számolva deformációkra és feszültségekre ugyan nem kapunk eredményt de különleges képessége, hogy az itt kiszámolt erőhatások importálhatók egy végeselem vizsgálatba ahol felhasználhatjuk őket. Gyakran használatos gépelemek mint a rugó és motor hatását vizsgálhatjuk, illetve definiálhatunk különböző fizikai hatásokat, mint ütközések, gravitáció, tömegek mozgásának, erők és csillapítások hatása. Motort kell méretezni rázópadhoz, nem tudjuk mekkora erőhatások érik ezáltal, vagy esetleg egy kézi vagy egyéb szerszámban lévő rugót kell vizsgálni? Lengő tömeget kell kiegyensúlyozni, vagy esetleg hajítás vagy esést kell vizsgálnunk? A SOLIDWORKS Motion ezekre nyújt megoldást

K_p2

SOLIDWORKS Simulation: Ez a klasszikus végeselem modul ugyanakkor nagyon sokféle feladatra kínál megoldást. Bármilyen alakú alkatrészeket és összeállításokat vizsgálhatunk vele, különböző módon. Külön hatékony eszközöket nyújt lemezalkatrészek, hegesztett szerkezetek és vázak szimulálására. Az általános fémek vizsgálatakor jellemző, lineáris statikán túl sajátfrekvencia, kihajlás, hőtan, topólógia, optimalizáció, kifáradás de speciálisan nyomástartó edényekre kifejlesztett vizsgálatokat is végezhetünk vele. Műanyag, és egyéb speciális anyagok vagy akár fémek folyáshatáron túli viselkedésének szimulálására is alkalmas nemlineáris vizsgálat által. Továbbá rezgéstani feladatok megoldására is alkalmas. Ennek köszönhetően rengeteg problémára alkalmazható, kelljen akár egy emelőt méretezni, vagy érzékelőket nyáklapok reakcióját vizsgálni rázkódások vagy a működés során fellépő melegedés hatására.

K_p3

SOLIDWORKS Flow Simulation: Egyszerűen megfogalmazva ha a közeg áramlik Flow Simulation irányába érdemes mozdulni. Zárt rendszerek mint csövekben, szelepekben létrejövő áramlások vagy nyitott rendszerek mint aktív vagy passzív hűtőtestek méretezésére és vizsgálatára is alkalmas. Ha folyadékokat kell keverni vagy medencében szeretnénk vizet áramoltatni szintén erre a modulra van szükségünk.

K_p4

SOLIDWORKS Plastics: Amennyiben fröccsöntött műanyag alkatrészeket tervezünk vagy gyártunk a SOLIDWORKS Plastics-ot nekünk találták ki. Láthatjuk a szerszám kitöltésének illetve a magának a fröccsöntésnek minden folyamatát beleértve a hűlést is. Speciális vizsgálati eszközökkel kiküszöbölhetjük a légbuborékok, varratok keletkezését. A paraméterek mint meglövések és hőmérséklet változtatásával megtalálhatjuk azokat a feltételeket melyekkel optimalizálhatjuk a gyártást vagy kiküszöbölhetjük a kitöltési problémákat. Láthatjuk az alkatrész vetemedését, még mielőtt legyártottuk és eszközölhetjük a megfelelő módosításokat. Köszönhetően a SOLIDWORKS Plastics kiterjedt és részeletes alapanyag könyvtárának pontosan számolhatunk.

K_p6

A fenti példákból a teljesség igénye nélkül is látszódik mennyi iparban felmerülő kérdésre képes válaszolni a SOLIDWORKS szimulációs palettája. Önnek is vannak hasonló kérdései vagy ismerősnek találja fenti példa egyikét, esetleg más típusú kihívásokkal szembesül? Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy közösen találjunk megoldást rájuk!

Megosztás

Related Posts

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *