Blog

Az összehangolt elektronikai és gépészeti tervezés kulcsa

Az összehangolt elektronikai és gépészeti tervezés kulcsa


Interjú Lágler Gergellyel, az Xtalin Kft. Ügyvezető Igazgatójával


Az Xtalin Kft. fő profilja a kezdetektől a villamos hajtású járművekhez kapcsolódó, és az egyedi ipari célú elektronikai eszközök hardveres és szoftveres fejlesztése, valamint az ezekhez kapcsolódó műszaki tanácsadás.

 

Elektronikai cégként indulva az elmúlt tizenkét év során szerzett tapasztalatainknak és a Computer Controls által képviselt professzionális eszközöknek, szoftvereknek köszönhetően a hazai akkumulátor fejlesztői környezet elismert szereplőjévé váltunk.

 

Hogyan kerültek először kapcsolatba a Computer Controls-al?

 

Az első Formula Student-es csapat akkumulátor fejlesztőjeként már az egyetem alatt megismerkedtem az Altium Designer előnyeivel, így később nem volt kérdés, hogy a világ vezető NYÁK tervező szoftverével dolgozzunk. Az Altium exkluzív magyarországi disztribútora a Computer Controls Kft, akik folyamatos szoftverkövetéssel a kezdetektől fogva támogatják a munkánkat.

 

Milyen területeken alkalmazták sikerrel az Altium Designer-t?

 

A korábban említett tevékenységi körünk mellett az Xtalin Kft. kiemelkedő projektje az elektronikai tananyagok fejlesztése középiskolák, szakközépiskolák és egyetemek számára.

A Kristálytiszta Elektronika 1 és Kristálytiszta Elektronika 2 elektronikai tananyagunk oldalain szereplő kapcsolási rajzok mind Altium Designer-ben készültek. Jelenleg is egy nagy újdonságra készülünk a témában.

UART kommunikációval megvalósított multiplayer-es snake játék a Kristálytiszta Elektronika 2 tananyagból (Altium Designer)
Példakapcsolás a Kristálytiszta Elektronika 2 tananyagból (Altium Designer)

Ahogy a cég fejlődött, milyen újabb kihívásokkal kellett szembenézniük?



Az utóbbi néhány évben egyre komplexebb projekteket nyertünk el. Korábban a gépészeti tervezést maguk a megbízóink végezték el, vagy mi magunk is kiszerveztük. Látszott az igény a fejlesztési kapacitásunk szélesítésére. Úgy döntöttünk, hogy szoftveres eszközparkunkat bővítjük egy további Altium Designer elektronikai tervezőszoftver licensszel, valamint egy SOLIDWORKS 3D CAD gépészeti tervezőszoftverrel.

Második Altium Designer felhasználói fiókunk beszerzését indokolta, hogy 2019 óta a cég túllépte azt a méretet, amit a jelenleg használt nyáktervezőszoftver-ülőhely még megfelelően ki tudott szolgálni.

A gépészeti tervező szoftver segítségével képesek vagyunk komplexebb tervezési feladatokat is sikeresen elvégezni, illetve a korábban kényszerűségből kiszervezett gépészeti tervezői feladatokat önállóan ellátni.

Milyen szempontok alapján választották a SOLIDWORKS tervezőszoftverét?

 

A  SolidWorks tervezőszoftvere tűnt a legbiztonságosabb választásnak. Nem csupán tökéletesen alkalmas azokra a funkciókra, amit mi el szeretnénk látni vele, de kiválóan integrálható az Altium Designer-rel is.

 

Az MCAD beépülő modul segítségével szorosan összeköthető az áramkörtervezés és a SolidWorks-ben végzett gépészeti tervezés.

Óriási előnye ennek a közös rendszernek, hogy az áramkörön az alkatrészek, csatlakozók, rögzítési pontok helyzetét a gépészeti terven is meg lehet változtatni, és ezt vissza is vezeti az áramkör terveire.

 

Az Altium és a SolidWorks hatékony összekapcsolása már a koncepció tervezése, különböző ötletek vizsgálata során is nagy előnyt jelentett, hiszen a gépész- és villamosmérnökök által végzett változtatások mindkét szoftverben nyomon követhetőek voltak.

 

Főként az akkumulátoros projektjeink során nagyban megkönnyíti a munkánkat, hogy az egyes belső részek kialakítását és az áramkör formáját együtt tudjuk alakítani, így sokkal kompaktabb megoldásokat tudunk megvalósítani.

Xtalin XUBU magas szinten integrált lítium-ion akkumulátor beépített BMS-sel és vezérlőáramkörrel

A fejlesztés során az egyes iterációkat gyorsabban le tudjuk ellenőrizni, ezzel jelentősen lerövidítjük ezt a folyamatot. Nincs szükség az áramkör terveiből 3D modellt exportálni, azt beimportálni a CAD szoftverbe, lemérni, hogy melyik alkatrészt milyen irányban, mekkora mértékben kell arrébb helyezni, majd ezt ledokumentálni, és átadni az áramkörtervező mérnöknek, hogy végrehajtsa a módosításokat, hanem egyszerűen a CAD szoftverben a megfelelő helyre lehet pakolni az elemeket, amely az Altium-ban az áramkör tervein is módosul.

 

Az Altium és a SolidWorks használata egyszerűsítette a munkánkat a MultiBoard elrendezések megvalósítása során, a külső és belső csatlakozók elhelyezésénél, a teljesítményelektronikai részek hűtésének tervezésekor is.

 

Ez a gyors fejlődés milyen pozitív változást hozott vállalata számára?

 

Munkánk során gyakran működünk együtt japán cégekkel. A japán műszaki tudás és hozzáállás világszinten kiemelkedő, és filozófiájuk szerint elvárják, hogy minden cég maximális profizmussal lássa el a fő profiljába tartozó feladatokat. Minket korábban olyan elektronikai cégként ismertek, amely az ő gépészeikkel, vagy hazai külsős cégekkel dolgozik együtt. Mióta azonban önállóan biztosítunk gépészeti megoldásokat a SolidWorks-el, sokkal jobban elismerik és megbecsülik cégünket. Ők ezt úgy értékelik, ha egy vállalat a gépészeti az oldalról is jó eredményeket tud hozni, akkor az elektronikai fő profiljában bizonyára annál professzionálisabb. A szoftveres eszközpark fejlesztése nemzetközi színvonalon is emelte a presztízsünket.

 

Mi különböztette meg a Computer Controls-t a hazai versenytársaktól?

 

Mikor az első években a Computer Controls-hoz fordultunk, nagyon gyorsan kialakult a jól működő partnerkapcsolat. Az ügyvezető maga vette kézbe a dolgokat és minden kérdésünkre azonnal kimerítő választ kaptunk. Akkor még kis cég voltunk, ennek ellenére minden igényt kielégítő szolgáltatásban részesítettek, mind gyorsasági, mind minőségi szempontból.

 

Azóta a Computer Controls a kedvenc beszállítóink közé tartozik, mert tőlük azt kapjuk, amit a megbeszéltek szerint elvárunk. Nincs szükség extra energiabefektetésre, nincs hibajavítás és felesleges plusz körök. Sok időt és fáradtságot spóroltunk meg vele, hogy hozzájuk fordultunk.

Megosztás

Related Posts

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *