Blog

Újdonságok az Altium Designer 24-ben

Újdonságok az Altium Designer 24-ben

2023. december 13-án az Altium kiadta NYÁK-tervezési szoftverének új verzióját, az Altium Designer 24-et.

Az Altium Designer-ben a frissítések és új funkciók havi rendszerességgel jelennek meg. Ezért a szoftver új verziója a korábbiak közvetlen folytatása és bővítése. Természetesen az új kiadással egy sor új funkció került bevezetésre, amelyek kényelmesebbé és hatékonyabbá teszik az elektronikai tervezők munkáját.

A jelenlegi verzióban bevezett főbb változások:

PCB CoDesign
Ez a kiadás egy megújult megközelítést hoz a közös tervezéshez, amely lehetővé teszi, hogy több tervező egyidejűleg dolgozzon egy PCB-n, sokkal racionalizáltabb módon, miközben jelentősen minimalizálja az eltéréseket és a lehetséges átdolgozásokat. A PCB editor új PCB CoDesign funckója Git szerű kezelést biztosít verziókövetéssel az Altium 365-ben elérhető workspacen keresztül. Minden felhasználó azonos workspace-ben dolgozik, a master branch-ben melybe az átaluk végrehajtott módosításokat tudják committelni. Az Altium Desinger Commenting and Task paneljét felhasználva könnyedén eldönthetjük, hogy mely területet mely kollégánkra bízzuk. Ahogyan egy kollégánk egy módosítást committel minden kollaborátor értesítést fog erről kapni, azzal a képességgel, hogy ezeket az úgymond remote módosításokat bemásolja az ő lokális másolatába, mielőtt az ő általa implementált módosításokat committelné. Az új arculatú Compare and Merge panel up-to-date tart minket a design változásairól úgy, hogy a lokális verzió és a remote head verzió közötti különbséget mutatja. A jól látható színekkel könnyedén szét tudjuk választani azt, hogy mely objektumot lettek hozzáadva, módosítva vagy eltávolítva. Ezek a változások interaktívan megjeleníthetők a PCB desinger-ben is, ezzel gyorsabban érthető vizualizációt biztosítva a felhasználó számára. Ha bármilyen ütközés található a PCB-n mint például komponensek, netek, polygonok, eldönthetjük, hogy a lokális másolatban lévő módosításokat vagy a remote-ban lévő módosításokat fogadjuk el, így egyesítve a desing átfedéseket.

PCB CoDesign_AD24

Constraint Manager
Ebben a release-ben egy új megközelítés érvényesül a desing rule-okra (constraints). A Constraint Manager lehetőséget ad egyaránt sémáról és layoutról a szabályok definiálására egy táblázatos formában. Akár sémából akár PCB-ről érjük el a Constraint Manager-t lehetőséget ad clearance, vezeték, differenciális vezeték, xSignal szabályok valamint ezek classainak megszabására. A Constraint Set-ek felgyorsítják a szabályok replikálást azokra az objektumokra nézve melyeknek azonos szabály kényszerekkel kell rendelkezniük. A Constraint Manager a „központ” ahhoz kezeljük a differenciális párokat, valamint ezek classait, nincsen szükség direktívák használatára a kapcsolási rajz oldalán. (leszámítva a diff-pár direktívát)

Constraint Manager

Ansys CoDesigner
Az Anysy CoDesinger megkönnyíti a kétirányú design push/pull folyamatot két különböző domain között. Az Altium Designer-ből, a layer stack, komponens, primitívek változása detektált és alkalmazható az AEDT-ben. Az AEDT-ből a javasolt módosítások a layer stackre vonatkozóan pusholhatóak az Altium Designer-be egy EDB fileon keresztül. Az elektromos és szimulációs mérnökök kommunikálhatnak egymással a komment rendszeren keresztül úgy, hogy minden komment thread megszabható specifikus komponensre vagy komponensekre. A szimulációs eredmények push-olhatóak az AEDT-ből az Altium 365 Workspace-be amelyek a design adott revíziójához vannak kötve, azzal a képességgel, hogy ezeket az információkat mind az Altium Designer-ben, mind online felületen meg tudjuk tekinteni.

AnsysCollaboration_combo_AD23

3D-MID (3-Dimensional Mechatronic Integrated Devices) Design
Az Altium Desinger 24 elhozza a támogatást a 3D hordozón való tervezésre 3D-MID támogatással (Mechatronic Integrated Devices). A 3D-MID gyártási folyamat lézer használt ahhoz, hogy a megfelelő mintázatot belemarja a 3D hordozó felületébe, amely ez után egy szabványos fémfelhordó folyamaton megy keresztül a vezetőpályák létrehozásához. Ez a folyamat LDS (Laser Direct Structuring) néven ismert, lehetővé teszi, hogy áramkört integráljunk egy végtermék szerkezeti struktúrájába.

Az új editor jóvoltából (*.PcbDoc3D) elhelyezhetünk SMD alkatrészeket 3D hordozóra és ezek layout-ját megtervezhetjük. Az elkészült terv exportálható az LDS által támogatott formátumban.

3D-MID_Transparent

PCB Layout Replication
A PCB Layout Replication lehetőséget ad áramköri blokkok replikálására. Ez az eszköz tökéletesen megfelel arra, hogy gyorsan másoljuk egy alkatrészhalmazt és huzalozását egy már elhelyezett blokkból egy még nem elhelyezett blokkra. Egy szegmense a PCB dokumentumnak kiválasztható, amely a forrás lesz, majd ez a forrás másolható minden olyan szegmensre, amely identikus. Teljes mértékben mi kezeljük a replikációt, mely szegmensekre szeretnénk alkalmazni és megadható, hogy a replikáció a komponens elhelyezésen kívül mire terjedjen ki (pl.: routing)

PCB Layout Replication_After
PCB Layout Replication_Before

Any Angle Diff Pair Routing
Az új verzió támogatást az az any angle differenciális huzalozásra, egy új corner style attribútummal. Ebben a módban támogattok a szimmetrikus pad belépés (entry) és a köz változtatása, a Shit gomb nyomva tartásával tangenciális íveket helyezhetünk el.

Diff_anyangle

Az Altium Designer 24 természetesen bevezet renget más kisebb fejlesztést, mint például a fejlesztett layer stack report, kiterjesztett importerek xDx és Xpedition-ből vagy a hosszú elérési utak támogatása (long path name). A teljes lista elérhető a dokumentációban az www.altium.com weboldalon. Ahogy a cikk elején említettük az új funkciók vagy meglévők fejlesztése szisztematikusan fog megjelenni a következő verziókban.

Ha további információt szeretne, vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel. 

Megosztás

Related Posts